Tulaga fa'ama'i, filifiliga o tui ma faiga tuipuipui ole fa'ama'i vae-ma-gutu

----Ta'iala Fa'ainisinia a le Atunu'u mo le tui puipuia o manu i le 2022

Ina ia mafai ona faia se galuega lelei i tui puipui mai faʻamaʻi manu, na faʻatulagaina faʻapitoa e le China Animal Epidemic Prevention and Control Center le National Technical Guidelines for Immunization against Animal Epidemics i le 2022 e tusa ai ma manaʻoga o Taʻiala mo le Faʻamalosia o le tui puipuia o le National Animal Epidemics ( 2022-2025).

235d2331

Fa'ama'i vae-ma-gutu

(1) Tulaga fa'ama'i

Ole fa'ama'i vae-ma-gutu i le lalolagi e masani ona taatele i Aferika, Sasa'e Tutotonu, Asia ma vaega o Amerika i Saute. Faatasi ai ma le 7 serotypes o FMDV, ituaiga O ma le ituaiga A e sili ona taatele; O le ituaiga I, II ma le III o Aferika i Saute e masani ona taatele i le konetineta o Aferika; Asia ituaiga I e masani ona taatele i Sasaʻe Tutotonu ma Asia i Saute; O le ituaiga C e leʻi lipotia talu mai lona afaina i Pasila ma Kenya i le 2004. I le 2021, o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi vae ma le gutu i Asia i Sautesasae o loʻo faigata pea. Cambodia, Meleisia, Myanmar, Thailand, Vietnam ma isi atunuu uma ua afaina, ma o aʻafiaga e mafua ai le faʻamaʻi e lavelave. O loʻo faʻaauau pea le faʻamataʻu i le puipuia ma le puleaina o faʻamaʻi vae ma gutu i Saina.

I le taimi nei, o le tulaga faʻamaʻi o faʻamaʻi vae-ma-gutu i Saina e masani lava ona mautu, ma o faʻamaʻi vae-ma-gutu ituaiga I i Asia e tumau pea le leai o se faʻamaʻi. E leai se fa'ama'i vae-ma-gutu ituaiga A i le tolu tausaga talu ai, ma o le a tolu fa'ama'i fa'ama'i vae-ma-gutu ituaiga O i le 2021. E tusa ai ma le tulaga mata'ituina, o fa'ama'i FMD o lo'o i ai nei i Saina o lo'o tumau pea. lavelave. Ituaiga O FMD strains e aofia ai Ind-2001e, Mya-98 ma CATHAY, ae o le Ituaiga A o le Sea-97. Ituaiga AA/Sea-97 fa'ama'i lala lala i fafo o le a iloa i nofoaga tuaoi i le 2021.

O le tui fa'ama'i vae-ma-gutu i Saina e aoga tele e tetee atu ai i fa'ama'i fa'ama'i i totonu o aiga, ma o fa'ama'i tulaga lamatia e masani lava ona i ai i so'oga ma nofoaga e vaivai le puipuiga. Faʻavae i luga o faʻamaumauga mataʻituina, o loʻo valoia o le FMD faʻamaʻi i Saina o le a pulea pea e le FMD ituaiga O i le 2022, ma o le a faʻaauau pea le faʻamaʻi tutusa o le tele o faʻamaʻi o le FMD ituaiga O, lea e le faʻasalaina ai le ono tupu mai. o FMD ituaiga A; O loʻo iai pea le lamatiaga o faʻamaʻi mai fafo i Saina.

(2) Filifiliga o tui

Filifili tui e fetaui ma le antigenicity o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻapitonuʻu, ma faʻamatalaga o oloa tui e mafai ona fesiligia i le "National Veterinary Drug Basic Information Query" platform "Veterinary Drug Product Approval Number Data" a China Veterinary Drug Information Network.

(3) Fautuaina Faiga o tuipuipui

1. Fua fanua

O le matua o le tui puipui muamua o manu laiti na fuafuaina e ala i le amanaia o mea taua e pei o le puipuiga o tina ma le maualuga o le antibody a tina o manu laiti. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ai ma le eseesega o taimi o tui puipui o manu fafine ma faʻamaʻi faʻatina, e mafai e puaa ona filifili e tui ile 28 ~ 60 aso, tamaʻi mamoe e mafai ona tui ile 28 ~ 35 aso, ma tamaʻi povi e mafai ona tui. i le matua o le 90 aso. A mae'a le tuipuipui muamua o lafumanu uma fa'ato'a fananau, o le tui fa'aola e tatau ona faia fa'atasi i le 1 masina, ona fa'atasi lea i le ta'i 4 i le 6 masina.

2. Aiga tausi masani

I le tautotogo ma le tautoulu, e tasi lava le tui puipui o manu uma e a'afia, ma o le a totogi e le aunoa i masina uma. Pe a fa'ataga tulaga, e mafai ona fa'atino tui puipui e tusa ai ma le faiga o tui puipui o le fanua tele.

3. Fa'alavelave Fa'afuase'i

A tula'i mai le fa'ama'i, e tatau ona tu'uina atu se tui puipui fa'afuase'i i lafumanu e a'afia i le nofoaga o fa'ama'i ma le nofoaga o lo'o lamatia. Pe a faamata'uina le tuaoi i le tulaga o faama'i i fafo, faatasi ai ma taunuuga o iloiloga o tulaga lamatia, o lafumanu e aafia i le vaega e maualuga le lamatiaga o faama'i vae ma gutu o le a tuuina atu i ai se tui puipui faafuasei. O lafumanu ua uma ona tui i totonu o le masina talu ai e le mafai ona faia se tui puipui faʻafuaseʻi.

(4) Mataituina aafiaga ole puipuiga

1. Faiga su'ega

O le metotia o loʻo faʻamaonia i le GB / T 18935-2018 Faʻataʻitaʻiga Faʻataʻitaʻiga mo Faʻamaʻi Foot and Mouth na faʻaaogaina mo le suʻeina o le antibody. Mo i latou o lo'o tu'uina i tui puipui e le'i gaioi, sa fa'aogaina le vaega vai e poloka ai le ELISA ma le vaega malosi fa'atauva'a ELISA e su'e ai le tui puipuia; Mo i latou na tui i tui peptide synthetic, VP1 structural protein ELISA na faʻaaogaina e suʻe ai le antibody puipuia.

2. Iloiloga a'afiaga o le puipuiga

A maeʻa le 28 aso o le tui puipuia o puaa ma le 21 aso o le tui puipui o isi manu faʻatamaʻi, e tatau i le antibody titer ona ausia tulaga nei e faʻamautinoa ai e agavaa le puipuiga a le tagata lava ia:

Ole vaega ole vai ole poloka ELISA: titer ole antibody o manu fa'ama'i e pei o povi ma mamoe ≥ 2 ^ 7, ma le titer antibody puaa ≥ 2 ^ 6.

ELISA fa'atauva vaega mautu: titer antibody ≥ 2 ^ 6.

vP1 structural protein antibody ELISA: lelei e tusa ai ma le metotia poʻo faʻatonuga reagent.

Afai o le numera o tagata agavaa e le itiiti ifo i le 70% o le aofaʻi atoa o vaega puipuia, o le a faʻamautinoaina le puipuiga o le kulupu e agavaa.

ecd87ef2

Taimi meli: Tes-19-2022